Égetett zsíron. Oldal hivatkozások

égetett zsíron
Írta: DiningGuide 06 02 A kiindulópontunk most is az, mint a néhány héttel ezelőtt megjelent tiramisú cikk apropója volt: ezernyi recept magyarázza el a profiterol készítésének lépéseit, de amikor pudingporról, növényi tejszínről és margarinról olvasok ezekben, úgy érzem, van mit szóvá tennem. Nem állítom, hogy egy tiramisù ne lenne egyszerűbb feladat, de nem is megugorhatatlan akadály. Ebben segítenék most nektek!

Égetett forrázott tésztafánk alaprecept — készült az OnLive© főzőiskolában Hozzávalók: 2 dl víz, 1 mokkáskanál só, 20 dkg zsír vagy vaj, 20 dkg finomliszt, 6 tojás a tepsi kikenéséhez: 2 dkg zsír vagy vaj 1. A tésztához a vizet egy lábasba öntjük.

Megsózzuk, fölforraljuk, majd belerakjuk a zsírt vagy vajat, és addig forraljuk tovább, míg ez is elolvad benne. Ekkor kisebb lángra állítjuk, a lisztet beleszórjuk, és kevergerve addig főzzük, amíg teljesen sima lesz, és elválik az edény falától.

égetett zsíron

Ez kb. A tűzről lehúzzuk, majd azonnal egyesével beledolgozzuk a tojásokat.

Felforralunk 4 dl vizet a sóval és a zsírral. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, vigyázva, hogy oda ne égjen, erősen kidolgozzuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától.

A legjobb, ha elektromos habverővel mindegyikkel jól elkeverjük. Egy alacsony peremű égetett zsíron vgy sütőlapot  enyhén kizsírozunk vajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk. A tojásos masszát csillagcsővel lehet persze sima csővel is ellátott habzsákba töltjük, és a tepsire pingponglabda nagyságú halmokat vagy nagyobb papapiskótára hasonlító formákat nyomunk belőle.

Ebből a mennyiségből 20 átlagos méretű fánk lesz.

égetett zsíron

Ezeket vizes kézzel megspricceljük, pontosan azzal a mozdulattal, mint ahogyan kézmosás után lerázzuk kezünkről a vizet. Előmelegített sütőben, nagy lánggal ºC; légkeveréses sütőben ºC 5 percig sütjük.

égetett zsíron

Ekkor a lángot mintegy 20 ºC-kal mérsékeljük, és a fánkokat így sütjük további 15 percig anélkül, hogy közben a sütő ajtaját kinyitnánk. Ezután a sütőt elzárjuk, ajtaját résnyire kinyitjuk — például egy fakanállal kitámasztjuk —, és így szárítjuk a fánkokat további percig.

égetett zsíron

Ezután már kivehetjük a sütőből, had hűljenek ki. Amikor kihűltek, recés késsel a felső harmadukat levágjuk, ezek lesznek a kalapok, s már tölthetjük is.

égetett zsíron

Megjegyzés — Pusztán az elnevezése alapján biztosan égetett zsíron tudják, hogy a tészták mely csoportjáról van is szó, hisz a köznyelvben alig használatosak a címben szereplő szavak. De ha azt mondjuk, képviselőfánk, eclaire ekler fánk vagy profiterol, már szinte mindenki szeme előtt megjelenik ez a többnyire finom krémmel töltött, kívül kicsit ropogós, belül üreges, pillekönnyű tészta.

égetett zsíron

Sőt, ebből a tésztából készül a bő zsiradékban sütött csokoládé- és tolófánk is.

Lásd még