Fogyás lelki, Mire utalhat a hirtelen fogyás?

A fogyás lelki oldala |

Ábrahám Adrienn Sok olyan esettel találkoztam, hogy valaki tényleg igyekezett tenni a fogyásért, de sajnos nem kísérte siker a vállalkozásait.

Fogyás mobillal és CD-vel – 01/03 – Fogyás mobillal és CD-vel A

Lehetséges, hogy lelki tényezők állnak a háttérben? Van, hogy először belülről kell rendet tenni… Életvezetési tanácsadóként dolgozom, de fogyás lelki egészségnevelő is vagyok, gyakran keresnek meg olyan kliensek, akik nem tudják, hogyan érhetnék el a kívánt alakot, miként szabadulhatnának meg a pluszkilóktól.

Na nem annyira táplálkozási témában tanácstalanok bár az is megesik. Hanem akad egy gátló tényező, mégpedig test testzsír égetésére akaraterő.

A sikertelen fogyókúra lelki háttere

Igen ám, de honnan legyen kellő elszántságuk, motivációjuk? Ez az, amit megkérdeznek tőlem. Gyakori a jójó-effektus, a kisebb-nagyobb súlyingadozás is az esetükben aszerint, hogy éppen mennyi elszántsággal rendelkeznek.

fogyás lelki őszibarack fogyni

Rettentően zavarja őket az, amit a tükörben látnak, de maga a probléma ténye sem elegendő ahhoz, hogy változtatni tudjanak az életmódjukon. A negatív attitűd pedig nemhogy lendületet, hanem béklyót jelent a változás felé vezető úton.

"+_NEWS_RATING_YOU_DONT_LIKE_THIS_ARTICLE+"

Rossz kedvük ponthogy a nem kívánatos megoldás felé vezeti őket: a hűtőhöz és a spájzhoz. Ördögi kör, nemdebár? Mit tehetünk? Szakemberként azt tapasztalom, hogy az ilyen esetekben a gátló lelki tényező úgy viselkedik, mint a csontváz a szekrényben.

Elsőre nem fogyás lelki, hogy ott van, de rettenetesen zavaró… Lelki szinten tehát ezt a csontvázat kell megkeresni, fogyás lelki rendet tenni abban a bizonyos szekrényben. Hogy érthetőbb legyen, hoztam nektek néhány esetet fogyás lelki klientúrámból. A munkahelyét nem szerette, és szomorú arccal járt be a kiabálós főnökéhez. Ráadásul magányos volt: vágyott volna párkapcsolatra, és elkeserítette, hogy csak az üres lakás várja otthon, amikor hazaér.

De ezt is a súlya számlájára fogta — meggyőződése volt, hogy a pluszkilók miatt nem talál társat.

Ha nem eszik...

Hol az édesanyját kellett ápolnia, így nem volt ereje még magára is figyelni, hol lelkileg került annyira maga alá, hogy képtelen volt még a főzésre is figyelni. A terápia során először hallani sem akart arról, hogy másról is beszélgessünk, mint a fogyásról. Szerinte még a munkahelyváltás is lehetetlen volt ilyen külsővel, szégyellt volna elmenni egy állásinterjúra jelenlegi munkahelyére ismerősök révén került.

fogyás lelki fogyni csípőcsontok

Idővel aztán engedett, és beszélgettünk a családjáról. Anyja kedves, de puhakezű hölgy volt, aki nemigen merte érvényesíteni az akaratát.

A fogyókúra okai

Nem úgy az édesapja, aki törekedett a családuralomra, és igyekezett mindent kontroll alatt tartani. Angélára mindig is odafigyelt, hogy mit eszik, mivel nem volt olyan csontos alkat, mint a húga, Diána.

Így volt lehetősége kitanulni apja fogyás lelki, hogy milyen az ajánlott étkezés. A lány igyekezett betartani a szigorú szabályokat, és ezzel tartotta is a súlyát, ha nem is lett olyan vékony, mint a szerinte jobb génekkel rendelkező Diána. Amikor aztán főiskolára ment és kollégista lett, az első vizsgaidőszakban nem a minőségi étkezés, hanem a tételek kötötték le a figyelmét, így szerzett néhány pluszkilót.

Ha így folytatod, egy férfi sem fog rádnézni!

fogyás lelki avalon tm zsírégető

Azon dolgoztunk, hogy átprogramozzuk ezt a negatív és destruktív hitrendszert, s onnantól kezdve könnyedén ment a fogyás Angélának.

Sok más lelki tényező is állhat a háttérben, nem csak egy kritikus szülő. Lehetnek olyan súlyos akadályok is, mint a korábbi bántalmazás, abúzus, de olyan elfelejtett apróságok is, mint gyermekkori barátságokból eredő versengések.

fogyás lelki legjobb zsírégető sst

Ilyen volt Richárd esete: ez a negyvenes éveiben járó férfi igen hiú volt a megjelenésére. Személyre szabott öltönyök, beállított haj… De zavarta őt, hogy szabójának egyre nagyobb és fogyás lelki méretet kell készítenie az elegáns ruhákból. Mivel mindig sármos volt, népszerűnek bizonyult a csajoknál már fiatal kora óta. Olyan osztályba járt, ahol mindössze néhány lány volt, akiknek a kamasz srácok lelkesen csapták a szelet.

1. A meghízás okai

Richárdnak nem kellett túlzottan törnie magát, hiszen atletizált, sportos, helyes fiú volt. A barátai próbálták letörni a látszólag hatalmas egóját, és sokat ugratták azzal, hogy ész nem párosult a jó kinézet mellé, mivel a kettő nem járhat egyszerre. Igaz, hogy a közepes tanulók közé tartozott, de ez nem zavarta, a versenyeredmények érdekelték, nem a bizonyítvány.

Amikor befejezte sportolói pályafutását, úgy döntött, mennyi fogyás 7 nap alatt szerez, majd azonnal elhelyezkedett egy multicégnél igen jó pozícióban. Innentől kezdtek felkúszni rá a plusz kilók, pedig a versenysport után is sokat mozgott, és rendszeresen edzőterembe járt.

Nem akarta elfogadni, hogy az életkor előrehaladta okozza a változást, és azt sem, hogy nem tud annyi kalóriát fogyás lelki, mint a versenyzés idején. Igyekezett tartani az edzője által előírt diétát, de nem volt mindig ereje hozzá.

A hatékony fogyókúra pszichológiája

Gyakran épp vacsoraidőben legyintett rá, és mondta azt, hogy inkább elkölt egy klassz vacsorát a feleségével. Reggelre aztán bánta az egészet, de megint csak a vacsoráig tartott a lelkiismeretfurdalás. A terápián fedezte fel az összefüggést, hogy mennyire elhitte barátja ugratását, miszerint az ész és a jó kinézet nem járhat együtt, és micsoda véletlen, éppen akkor indult hízásnak, amikor megszerezte az egyetemi végzettségét… Az bizonyos, hogy az önbizalomhiány, az önostorozás, a lelkiismeretfurdalás, a kritika, a párkapcsolati problémák és még sorolhatnánk mind-mind fogyás lelki tényezők, amelyek komoly gátat jelentenek a legfantasztikusabb diéták és életmódirányzatok mellett is.

  1. Nitrogén-monoxid fogyáshoz
  2. Honnan tudhatod, hogy a tiéd lelki eredetű hízás-e?

A tényezőkön együtt érdemes dolgozni, ha azt látjuk, hogy valamiért nem megy a fogyás: nézzük meg, hogy mit érdemes változtatnunk a táplálkozásunkon, kérjük ki szakember véleményét is akár a mozgáshoz, edzéshez, de vizsgáljuk meg azt is, hogy milyen lelki akadályok állhatnak az akaraterőnk és a motivációnk útjában.

Lásd még